Ce gasim in sapunul nostru cel de toate zilele...

Ati citit vreodata , de curiozitate, cam ce contine banalul vostru sapun cel de toate diminetile? Dar gelul de dus care miroase asa frumos a vanilie, dar pasta de dinti in 3 culori? Pai hai sa vedem  cam care ar fi principalele ingrediente pe care le putem gasi in ORICE sapun comercial, ORICE gel de dus sau sampon sau ce mai vreti voi (nu mai conteaza acuma firma, pentru ca aproape niciuna nu face rabat). Ok, deci sa incepem....Printre cele mai comune ar fi : DEA, Isopropyl Alchohol, BHT si Triclosan. Despre ultimul am tot vorbit intr-un alt capitol. Despre celelalte vom vorbi in cele ce urmeaza:

  • DEA sau dimetilaluminiu este un compus care se regaseste in  peste 600 de produse de igiena si ingrijire personala. Samponul sau sapunul pe care il utilizati in acest moment probabil ca il contin. apartinand clasei de alcanoamine, DEA a fost deseori asociata cu afectiuni ale rinichilor, ficatului si ale altor organe, dar mai ales Atentie !!! s-a demonstrat ca provoaca cancer odata ajuns in contact cu pielea soarecilor de laborator. Ca urmare a unui studiu realizat in 1995 de catre National Institute of Environmental Health Sciences, DEA are o toxicitate acuta slaba, dar pe termen lung una foarte semnificativa. Acest lucru se explica prin faptul ca este o substanta care, prin natura produsului ce o contine, ramane foarte putin in contact cu pielea noastra, dar indeajuns de mult incat penetreze in timp tesutul epitelial ducand la afectiuni ale organelor interne. Un alt studiu a aratat ca aplicat pe rozatoare, provoaca anemie, degenerari ale rinichilor, creierului si maduvei spinarii. La unele a provocat moarte inainte de incheierea experimentului.(Melnick et al., 1994).
  • TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate, TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate, Lauryl/Cocoyl Sarcosine, Disodium Oleamide Sulfosuccinate,etc), agenti activi de suprafata, folositi in sapunuri, geluri de dus, sampoane. Rolul lor este de a face produsul sa "alunece" pe piele sau par si sa produca spuma. Majoritatea substantelor din aceasta grupa pot fi contaminate cu nistrosamine, agenti cancerigeni. Efectele negative pe care le au pe termen indelungat sunt destul de numeroase: extrem de corozive pentru ochi, ataca pielea, cauzand separarea si inflamarea straturilor sale superioare. Ataca radacina firului de par si impiedica vindecarea.
  • Benzalkonium Chloride, substanta prezenta mai ales in balsamurile de par, iritanta si coroziva pentru ochi si piele.
  • Propylene-glycol, lichid incolor, vascos si higroscopic. Utilizat cu precadere in fluidele motoarelor, lichidul de frana, ca solvent sau in solutiile anti-inghet. Il mai putem intalni in unele tipuri de hrana pentru animale, hrana procesata, cosmetice, paste de inti, sampoane, deodorante.Este raspunzator pentru aparitia dermatitelor de contact, afectiuni ale rinichilor si ficatului. Are capacitatea de a inhiba cresterea masei celulare, in testele pe subiecti umani, cauzeaza afectiuni gastrointestinale, ameteli, vertij, voma, tulburari de SNC (dupa Material Safety Data Sheet).
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) or Sodium Laureth Sulfate (SLES) utilizat ca surfactant. Il regasim in produsele de curata pardoselile, degresanti pentru motoare, detergentii auto, si in aproape ORICE sampon sau sapun de pe piata. Si, dupa Journal of the American College of Toxicology; Vol. 2, No. 7, l983, SLS este un mutagen. In anumite cantitati este capabil de a induce mutatia materialului genetic din celula. Are capacitatea de a "coroda" foliculii capilari inhiband cresterea firului de par. Denatureaza proteinele, distruge sistemul imunitar iar in combinatie cu produse ce contin nitrogen duce la formarea de nitrati cancerigeni.
  • Behentrimonium Chloride, Guar Hydrosypropyltrimonium Chloride, Linoleamidepropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate substante toxice ce contin aluminiu. Ingestia lor poate fi fatala. Concentratiile mici de 0,1 % sunt iritante pentru ochi si cauzeaza necroza membranelor celulare.
  • Diazolidinyl urea, contine formaldehida, un cancerigen cunoscut. Substanta in sine este foarte iritanta, poate cauza dermatita si reactii alergice.
  • Stearamidopropyl Dimethylamine, surfactant sintetic ce duce la afectiuni oculare si dermatita.
  • Mineral Oil (a nu se confunda cu mineralele), derivat al petrolatum-ului. Acopera pielea cu un strat ca de "celofan", impiedicand oxigenarea sa ceea ce duce la aparitia acneei. Incetineste regenerarea celulelor si a functiilor pielii promovand astfel imbatranirea prematura. Orice derivat al acestui produs poate fi contaminat cu PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbon)-agenti cancerigeni. Din familia petrolatumului mai fac parte: liquidum paraffinum (un fel elegant de a spune mineral oil), paraffin oil si paraffin wax. Atentie cu petroleum jelly- acest ingredient a fost interzis in cosmeticele fabricate in UE inca din 2004, datorita contaminarii ridicate cu agenti cancerigeni.
  • Parabens (methyl, propyl, butyl, si ethyl), conservanti chimici prezenti in majoritatea produselor cosmetice, desi este foarte cunoscut faptul ca sunt foarte toxici. De curiozitate, luati-va crema de maini sau de fatza la "puricat". Pun pariu ca gasiti vreo unu' din astia si acolo...
  • Silicone derived emollients (emolienti derivati din silicon: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone), blocheaza porii, nelasand pielea sa respire, ducand astfel la aparitia iritatiilor. Greu de eliminat, aceste substante sunt depozitate in ficat si in nodulii limfatici, fiind totodata asociate cu aparitia anumitor tumori.
  • Sodium Hydroxide, nimic altceva decat soda caustica, folosita ca ingredient in pasta de dinti si in lotiuni care ajusteaza PH-ul. Are ca efecte nocive dermatita si creste sensibilitatea organismului fata de alte chimicale.
  • Toluene Toluen, produs chimic foarte toxic, daunator si chiar fatal daca este ingurgitat, irita pielea, ochii si tractul respirator. Are efecte negative asupra rinichilor, ficatului, sistemului vascular si sitemului nervos.
Iar acestea reprezinta doar "varful icebergului". Ganditi-va ca suntem expusi in fiecare zi, de multe ori chiar ora dupa ora, acestor chimicale, si apoi ne mai miram de ce rata de cancer este in crestere.
Pai din aceasta cauza...
Ok si care este raspunsul producatorilor?.."Pai...inca nu s-a demonstrat stiintific...sau produsul nostru respecta normele de siguranta .." 
Totusi, nu stiu daca ati remarcat ceva, si anume...avetizarile tot mai dese legate de unele produse, avertizari pe care le gasim, stupoare, chiar pe eticheta produsului. Daca va uitati pe orice pasta de dinti, puteti citi ca este interzisa copiilor sub 6 ani sau ca trebuie consultat un specialist in cazul inghitirii unei cantati mai mari decat o boaba de mazare. Nu v-ati intrebat niciodata de ce? Ce contine pasta asta, de e atat de toxica pentru copii, dar SIGURA pentru adulti? 
Ei,...tocmai ati aflat raspunsul...

Desigur ca avem alternative...iar acestea sunt la indemana noastra in fiecare zi..trebuie doar sa stii cum si unde sa le gasiti si sa va bucurati de ele.

Daca veti avea interesul puteti sa vizitati GoodGuide.com si  cosmeticsdatabase.com. Sunt 2 site-uri in care veti gasi riscurile sau non-riscurile pe care samponul sau sapunul vostru personal il poate contine.  Merita sa aruncati o privire, zic eu...